Koulutusmateriaali

Tästä osiosta löydät kaikki koulutuksen neljän moduulin opetusmateriaalit koottuina yhteen moduuleittain, sekä oppituntien teemojen mukaan. Moduulin materiaaleista löytyvät niin opetusvideot, interaktiiviset opetusmateriaalit (Lumi), kuin mahdolliset tulostettavat monisteetkin. Näiden lisäksi oppituntien kohdalta löytyy suora linkki myös kyseisen oppitunnin Kouluttajan ideakorttiin (ideat oppitunnille sekä esimerkkejä tuntisuunnitelmista). Kouluttajan ideakortit sisältävät myös tarkemmat ohjeet muun materiaalin hyödyntämiseen koulutuksen aikana.

Tämä sivu toimii siis kouluttajan ensisisijaisena työkaluna koko koulutuksen ajan “Kuinka kouluttaa digivalmentaja” – metodologisen käsikirjan ohella. Innostavia ja onnistumisentäyteisiä koulutushetkiä!

1. Perustaidot

Tässä koulutuksen ensimmäisessä moduulissa harjoitellaan digitaalisia perustaitoja, kuten laitteiden käynnistämistä ja turvallista käsittelyä, laitteiden liittämistä langattomaan verkkoon, sekä selainten ja hakukoneiden käyttöä.  Moduulin aikana opetellaan myös mm. lataamaan sovelluksia, ottamaan ruudunkaappauksia ja luomaan sähköpostitili. Tämän lisäksi tutustutaan erilaisiin laitteiden käyttöä helpottaviin työkaluihin, kuten helppokäyttöisyystoimintoihin ja selainten lisäosiin. Koulutusmateriaali sisältää mm ohjevideoita ja Digivalmentajan ohjekortit minkä lisäksi luvassa on tietysti paljon käytännön harjoittelua laitteiden kanssa!

2. Mediataidot

Tässä koulutuksen osassa opitaan mediataitoja. Moduulin oppituntien aikana tutustutaan mm. vastuulliseen internetin käyttöön, siihen, miten lasten on turvallista käyttää digitaalista mediaa, millainen on hyvä salasana ja kuinka siitä pidetään hyvää huolta. Opetusmateriaali sisältää monenlaisia työkaluja oppituntien suunnitteluun ja toteuttamiseen, sekä keskeisten taitojen opettamiseen. 

3. Työkalupakki

Tämän moduulin sisällön avulla opitaan käyttämään erilaisia digitaalisia opetus- ja oppimisvälineitä ja harjoitellaan välineiden käytön ohjeistusta kouluympäristössä, tulevassa digivalmentajan roolissa. Moduulin oppituntien aikana tutustutaan moniin mielenkiintoisiin digivälineisiin, kuten Osmo, iMovie, Sphero Mini -robottipalloon ja moneen muuhun. Opetusmateriaalista löydät paljon tukea oppituntien sisältöjen opettamiseen, mm. opetusvideoita sekä runsaasti ideoita erilaisiin aktiviteetteihin. Moduulin sisältö auttaa digivalmentajia löytämään itsevarmuuden erilaisten digitaalisten välineiden käytössä, sekä taidon innostaa ja kannustaa alakoululaisia käyttämään niitä omassa oppimisessaan.

4. Sosiaaliset taidot ja vuorovaikutus

Tämän moduulin aikana opitaan lisää digivalmentajan tärkeästä roolista. Digivalmentajan on hyvä oppia tuntemaan omat vahvuutensa sekä henkilökohtaiset rajansa, sekä oppia ilmaisemaan tarpeitaan ja toiveitaan tulevassa roolissaan ja työyhteisössään. Keskeisiin sisältöihin kuuluu myös palautteen antamisen ja vastaanottamisen harjoittelu, omien ja muiden henkilökohtaisten rajojen kunnioittaminen, sekä ristiriitatilanteiden ratkaseminen valmiiden toimintamallien avulla. Moduulin opetusmateriaalit sisältävät mm. interaktiivisia opetusvideoita, roolipelejä, sekä paljon ideoita näiden tärkeiden teemojen käsittelyä varten.