Projektin tulokset 1 – Lähtökohta ja näkökulmat

 

Report Analysis Phase SAID

Tiivistelmä raportista:

Tässä raportissa keskityttiin erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden kokemuksiin työskentelystään digivalmentajina itävaltalaisissa peruskouluissa. Digitaaliset valmentajat arvostivat työtään lasten kanssa sitouttavan ja monipuolisen toiminnan vuoksi, mutta toivoivat lisää näkyvyyttä ja säännöllistä palkkaa. Viestintä ja tiedonvaihto olivat ratkaisevan tärkeitä heidän työskentelynsä kannalta. Haasteina nousivat esiin esimerkiksi  pitkät työajat, muiden digivalmentajien seuraaminen ja lasten tunteiden hallinta.

Itävallan opettajat ja koulujen johtajat pitivät digivalmentajia ratkaisevan tärkeänä tukena, joka parantaa oppilaiden ja kasvattajien digitaalisia ja sosiaalisia taitoja. Haasteita aiheutti kuitenkin se, että yhteistyöhön digitaalisten valmentajien kanssa oli vain vähän aikaa. Oppilaat pitivät digivalmentajia monipuolisena tukena, mutta olivat epävarmoja heidän roolistaan koulussa. Digivalmentajien yleinen myönteinen vaikutus tuotiin selkeästi esiin, ja korostettiin tarvetta selkeisiin puitteisiin, ohjeistukseen ja korvauksiin.

Irlannissa potentiaaliset digitaaliset valmentajat ilmaisivat innostuneisuutensa ja arvostavansa tulevaa rooliaan ja pyrkivät vaikuttamaan myönteisesti oppimisympäristöön. Irlantilaiset opettajat ja koulujen johtajat eivät kuitenkaan tunteneet hanketta, minkä vuoksi kyselyyn osallistuminen oli vähäistä. Irlannin avainhenkilöt odottivat myönteisiä tuloksia, mutta ilmaisivat huolensa viestintä- ja vuorovaikutusongelmista ja korostivat, että tarvitaan laajaa koulutusta.

Suomessa kyselyyn osallistuneet avainhenkilöt osoittivat yhtenäistä ymmärrystä ja kannatusta tulevien digialmentajien koulutukselle, tunnistaen roolin muutostekijät. Suomalainen näkökulma korosti digivalmentajien kouluttamisen myönteisiä vaikutuksia ammatilliselle kasvulle, viitaten siihen, että koulutus ja rooli digivalmentajana voisi parantaa paitsi oppimisympäristöä työskentelykoulussa myös roolissa toimivien henkilöiden ammatillista kehitystä.

 

Projektin tulokset 2 – Opetussuunnitelma ja koulutusohjelma

Opetussuunnitelmamme ja siihen liittyvä koulutusohjelmamme ovat saatavilla syksyllä 2024, ja ne julkaistaan sivuston osiossa Projektin Tulokset, Opetussuunnitelma.

 

Projektin tulokset 2.1 – Koulutusmoduuli 1: Perustaidot

Oppimateriaalit ovat saatavilla syksyllä 2024, ja ne löytyvät sivuston osiosta Projektin Tulokset, Koulutusmateriaali.

Projektin tulokset 2.2 – Koulutusmoduuli 2: Mediataidot

Projektin tulokset 2.3 – Koulutusmoduuli 3: Työkalupakki

Projektin tulokset 2.4 – Koulutusmoduuli 4: Sosiaaliset taidot ja vuorovaikutus

Projektin tulokset 3 – “Kuinka kouluttaa digivalmentaja” -metodologinen opas

Projektin tulokset 4 – Koulujen käsikirja: suuntaviivat toteutusta varten

Kouluille suunnattu käsikirjamme ilmestyy syksyllä 2024, ja löytyy sivuston osiosta Projektin Tulokset, Käsikirja kouluille.